Jozef Raučina

Šurany xx

xxxxxxxxx

m

 

Vyrábame produkty zo 100% pasterizovaného ovčieho mlieka. Tradičným výrobkom je ovčia hrudka salašnícka. Pochutnáte si aj na údených syroch, smotanovýh syroch, bylinkových alebo brusnicových syroch. Salašníckym pokladom je samozrejme bryndza a žinčica.

Ponuka:

  • Ovčí hrudkový syr syr salašnícky
  • Ovčí syr údený
  • 100% Ovčia bryndza
  • Žinčica 
  • Údený oštiepok  
  • Syr so smotanovou kultúrou, slaný 
  • Bylinkový syr 
  • Brusnicový syr 
  • Živé jahňatá 

Ovčí hrudkový syr – „salašnícky“

Ovčie mlieko. Je výživné, chutné a lahodné zároveň; má jemnú, trochu sladkastú chuť. Je oveľa bohatšie na sušinu ako mlieko kravské a kozie; obsahuje až dvakrát viac minerálnych látok (vápnik, fosfor a zinok) a všetky dôležité vitamíny skupiny B. Zapamätajte si, že akékoľvek používanie antibiotík (napr. pri chorobe) potláča váš imunitný systém. Bez ohľadu na to aké antibiotiká použijete (vzhľadom na ich kvalitu), spravidla všetky zabíjajú „zlé“ ale rovnako aj „dobré“ mikroorganizmy v tele i v zažívacom trakte. Práve ovčie mlieko je svojou vysokou sušinou priam predurčené na ich výrobu, nakoľko nie je potrebné pridávať rôzne zahusťovadlá a stabilizátory.

Slovenská syrová špecialita „Ovčí hrudkový syr – salašnícky“ dostala v roku 2010 od Európskej komisie status zaručenej tradičnej špeciality, ktorú si môžu na svojich výrobkoch uplatniť všetci výrobcovia, ktorý dodržujú tradičnú formu výroby.

 

Žinčica je salašníckym pokladom

Tak ako všetky kyslé mliečne produkty aj žinčica má relatívne nízku energetickú hodnotu, je bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, fosforu a vitamínov, prevažne skupiny B. Je ľahko stráviteľná a obsahuje menej laktózy ako klasické kravské mlieko, čím sa stáva vhodnou potravinou pre osoby trpiace ľahšou formou laktózovej intolerancie.

Bakteriálne kultúry obsiahnuté v žinčici pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry a podľa potreby udržujú či obnovujú rovnováhu v našom zažívacom trakte. Výsledkom je napríklad odstránenie zápchy. Pomáha aj po liečbe antibiotikami, pri infekciách tráviaceho traktu, pri strese, má priaznivý účinok pri starnutí či poruchách obranyschopnosti.

Video:

10 dôvodov, prečo jesť BRYNDZU

Možno ste ani netušili, akú silu tento náš tradičný poklad skrýva. Ak chcete naozaj kvalitnú bryndzu, ste na správnom mieste. Bryndza v obchodoch je miešaná aj z kravského mlieka, čím stráca svoju účinnosť. Doprajte si teda tú pravú bryndzu, pretože:

  1. Je silným probiotikom

Žiadna iná potravina vám tak nenapraví prirodzenú črevnú mikroflóru ako čerstvá bryndza. Vďaka tomu sa vyrieši mnoho problémov s trávením a pomáha vyriešiť i hnačkové stavy po užívaní antibiotík. Aby ste však mohli plnohodnotne využiť jej účinky, potrebujete ju konzumovať surovú. Urobte preto deťom fajnú nátierku a keby si náhodou nevedeli zvyknúť na jej svojskú chuť, zmiešajte ju s taveným syrom, aby sa trošku prekryla.

  1. Chráni pred rakovinou

Môžu za to dobré baktérie, ktoré bryndza obsahuje. Vďaka tomu sa stáva aj úspešný prostriedkom prevencie. Chráni najmä pred onkologickými ochoreniami tráviaceho systému. Taktiež však pomáha nadobudnúť lepšiu imunitu a brániť sa tak aj pred inými ochoreniami. Opäť platí pravidlo, že by ste v tomto prípade mali konzumovať radšej surovú čerstvú bryndzu.

  1. Čistí krv

Ak máte problémy s cholesterolom, po jej pravidelnej konzumácii sa vám zníži jeho hladina. Taktiež koriguje inzulín v tele. Používa sa aj ako prírodné liečivo pri cukrovke. Môžete zjesť každé ráno po jednej lyžičke, aby ste sa počas celého dňa cítili lepšie.

  1. Je vynikajúca na kosti

Vďaka konzumácii tejto potraviny sa zlepší aj spracovanie vápnika. Z viacerých smerov tak dobre pôsobí na kvalitu kostí. Z toho hľadiska by ju mali konzumovať najmä deti, ktoré sú ešte vo vývoji. Pôsobí ako prevencia pred osteoporózou, takže by mala byť pravidelnou súčasťou vášho jedálnička

  1. Chráni pred problémami so srdcom

Posilňuje činnosť srdca a dobre vplýva aj na žily. Tie budú silnejšie a nebude hroziť ani vznik kŕčových žíl. Taktiež chráni pred mozgovou príhodou.

 

  1. Aj prírodné antibiotikum

Mali by ste ju konzumovať vo zvýšenej miere aj počas chrípkových období. Kvôli vysokému obsahu vitamínov je taktiež vhodné zjesť väčšie množstvo na začiatku nachladnutia. Pomáha vám takto rýchlejšie sa z neho dostať a zároveň nebude prebiehať v tak intenzívnej forme.

  1. Zlepšuje imunitu pri alergiách

Na májovú bryndzu by ste sa mali zamerať aj v prípade, že máte doma alergika. Tá totiž pomáha nadobudnúť lepšiu imunitu a všetky problémové alergény budú potom na neho prikrátke. Ak nie je alergia silná a bryndzu bude jesť často, všetky príznaky môže takto znížiť na minimum.

  1. Vhodná na zápaly

Bryndza je vhodná aj pri rôznych zápalových ochoreniach v tele. Pomáha nám zbaviť sa tak všetkých škodlivých látok a očisťuje hĺbkovo aj náš organizmus.

  1. Znižuje krvný tlak

Skupina ľudí, ktorá ju jedla pravidelne počas dvoch mesiacov vedeckého testovania , mala výrazne zníženú jeho hodnotu. Dokonca u tých, ktorý ho nemali priveľmi vysoký, sa ich stav zlepšil natoľko, že nemuseli užívať lieky.

  1. Vhodná aj pri alergii na mlieko

Dobrou správou je i fakt, že bryndzu môžu jesť aj deti alergické na mlieko. Počas jej spracovania totiž dochádza k úbytku problematickej laktózy a pre žalúdok je tak ľahšie stráviteľná. Odporúča sa tak aj ako náhradný zdroj príjmu vápnika, ktorý je v ich veku tak dôležitý. V niektorých prípadoch je vhodnejšie, ak je bryndza tepelne spracovaná. V tom prípade však majte na pamäti, že prichádzate o časť účinných látok.